De Schiedamse Zwemvereniging De Watervrienden stelt zich sinds 1961 ten doel kinderen en ouderen de zwemkunst bij te brengen, en het plezier in zwemmen zodanig te bevorderen dat men deze sport tot in lengte van dagen blijft beoefenen.

De Schiedamse Zwemvereniging De Watervrienden is heropgericht op 1 oktober 1961 en is een voortzetting van de Watervriendengroep Schiedam van voorr 1940. De zwemvereniging is aangesloten bij de Nederlandse Culturele Sportbond (NCS). Onze leden variëren in leeftijd van 4 tot 80 jaar.

Wij bieden het enige echte Zwem-ABC
In Nederland mag iedereen zwemles aanbieden en een zwemdiploma uitgeven. Dit is namelijk niet wettelijk geregeld. De verschillende zwemdiplomas leiden helaas niet altijd op tot dezelfde Nationale Norm Zwemveiligheid.

Wij hebben echter de Licentie Nationale Zwemdiplomas en worden elk jaar onafhankelijk getoetst op een groot aantal kwaliteitscriteria door de stichting Nationale Raad Zwemveiligheid (voorheen Nationaal Platform Zwembaden | NRZ). Zo weet je als ouder zeker dat de zwemlessen en het zwemdiploma voldoen aan de meest recente kwaliteitscriteria en leg je de basis voor een leven lang zwemplezier en -veiligheid.

Dit geeft je als ouder / verzorger 4 zekerheden:
  • Gediplomeerde en gekwalificeerde zwemonderwijzers, zodat je kind in veilige handen is en met plezier naar zwemles gaat. Zo werken de zwemonderwijzers volgens de Gedragscode Zwembranche, hebben een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) en blijven bijgeschoold.
  • Je kind ontvangt de Nationale Zwemdiplomas A, B en C. Met het behalen van het Nationaal Zwemdiploma C voldoet je kind aan de Nationale Norm Zwemveiligheid. Deze officiële diplomas worden bijvoorbeeld erkend door brandweer, politie en sportopleidingen voor de uitoefening van verschillende beroepen.
  • De zwemlesaanbieder hanteert een helder beschreven zwemlesmethode, zodat je kunt bepalen welke aanbieder het beste bij jouw kind past. Tijdens de zwemles wordt je als ouder ook goed op de hoogte gehouden van de vorderingen van je kind.
  • Een constante kwaliteit van de zwemlesaanbieder, geborgd door onafhankelijke jaarlijkse controle en toetsmomenten bij het diplomazwemmen.
Dus: kies bewust en ga voor zekerheid.

Enthousiaste vrijwilligers
Alle activiteiten binnen de vereniging, van lesgeven tot bestuurswerk, worden verzorgd door enthousiaste leden van de vereniging op basis van vrijwilligheid. Er staat geen financiële vergoeding tegenover. Op deze manier kan de contributie betaalbaar blijven en kun je op een goede en verantwoorde manier zwemmen. Alle lesgevers hebben een deugdelijke opleiding gevolgd als zwemonderwijzer, zwemleider of assistent-zwemleider en zijn bevoegd om les te geven.
Mogelijkheden
Er kunnen bij onze vereniging diverse zwemdiplomas behaald worden, zoals het zwem-ABC en zwemvaardigheidsdiplomas. Verder bieden wij diverse snorkelcursussen, survivalzwemmen, ouderen-zwemmen en zwemmen voor ouder en kind (vrijzwemmen).
Het snorkelen en survivalzwemmen worden eveneens afgerond met een examen. Bij slagen wordt een officieel diploma uitgereikt. Om aan een snorkelcursus te kunnen deelnemen, is zwemvaardigheidsdiploma 1 een voorkeur.